Ortam Serinletme: +12°C / +16°C
Genellikle ürün işleme,paketleme ve sevkiyat kısımlarında tercih edilir. Soğuk zincirin halkasının bozulmaması için bu alanların da soğutulması gereklidir. Dikkat edilmesi gereken husus, bu bölümlerde personeller çalıştığından seçilen iç soğutma ünitesinin ses ve hava debisinin insan konforunu etkilememesi gerekmektedir.
Soğuk Muhafaza: -5°C / +8°C
Soğuk odalarda en sık kullanılan sıcaklık aralığıdır. Bu çalışma sıcaklıklarında Taze Meyve ve Sebzeler, Taze Et ve Tavuk Ürünleri, Süt ve Süt Ürünleri, Taze Su Ürünleri, Unlu Mamuller ve Tıbbi İlaçlar muhafaza edilir.
Donmuş Muhafaza: -18°C / -25°C
-40°C ‘de Şoklanan gıdaların, şoklama prosesinden sonra Deepfreeze ( derin dondurucu ) depolarda muhafaza edilmesi gerekir. Bu çalışma sıcaklıklarında Dondurma, Dondurulmuş Meyve,Sebze, Et, Tavuk,Balık Ürünleri ve Dondurulmuş Unlu Mamuller muhafaza edilir.Son yıllarda donmuş gıda çeşitliliği arttığından bu depolar da çok yaygınlaşmaktadır. Dikkat edilmesi gereken husus, soğutma yükü iyi hesaplanmalı ki donmuş ürünlerde herhangi bir çözülme yaşanmasın.
Şoklama : -35°C / -40°C
Uzun süre muhafaza edilecek gıdaların çekirdek sıcaklığının -18°C’ye düşürülmesi sürecidir. Ürünün Çekirdek sıcaklığı -18°C’ye ulaştıktan sonra Donmuş Muhafaza deposuna sevk edilmelidir. -40°C Şoklama odaları depolama amaçlı kullanılmamalıdır. Bu odalarda dikkat edilmesi gereken husus, soğutma cihazı seçimidir. Soğutma cihazı seçimi yapılırken, ürünün cinsi, miktarı, giriş sıcaklığı, oda ebatları ve hedeflenen şoklama süresi. Şoklama süresi kısa tutulmalı ki gıdanın raf ömrü daha uzun olsun.